P S I

Strana 2 od 2 Prethodni  1, 2

Ići dole

Re: P S I

Počalji od gagily taj Sre Avg 01 2007, 00:17

Pit-bull

Snažan je, mišićav i dobro oblikovan pas koji se kreće neverovatnom lakoćom. Neobična je njegova glava koja je meko izbočena od temena prema kraju nosa. Bele bul terijere kojima se kroz dlaku vidi ružičasta koža, nepoznavaoci zamjenjuju s praščićima. Sprijeda glava izgleda ovalna u obliku jajeta. Oči su prilično male, leže postrani i trouglaste su. Tanke uši su uspravne, kratak rep je debeo u korenu i tanak na kraju. Dlaka je kratka, glatka, sjajna i tvrda. Boja: potpuno bela s tamnijim oznakama na glavi, tigrasta ili tigrasta s belim oznakama. Visina - oko 45 cm, težina - što veća. Živi do 14 godina. Bul terijer je gladijator među psima, uzgojili su ga kao borbenog psa što je još uvijek živo u njegovim genima. Tog psa mogu imati izuzetno snažni Ijudi, jer je i on snažan.Bul terijer ima visoki prag suzdržanosti, odlično zna razlikovati da li ga je neko lupio nehotice, u šali ili ozbiljno. Čaroban je i neumoran u igri s decom. Siguran je čuvar. Malo laje, a čuva vrlo dobro. Može se satima odmarati, a može se i satima šetati. Rado se igra , ali ga treba imati na ograđenom području. Jako je privržen gospodaru, poštuje ga i na njega je ljubomoran. S drugim psima je prijazan dok se prvi puta ne potuče, a nakon toga je napadač.

_________________
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: P S I

Počalji od gagily taj Sre Avg 01 2007, 00:19

Rotvajler

Krepak je i stasit, i nije nezgrapan pas. Jaka postava žari snagom, okretnošću i ustrajnošću. Na okolinu i na gospodara reagira vrlo osetljivo. Ima velike radne sposobnosti, a zahteva poseban način ophođenja. Glava je srednje duga, čeoni dio lobanje je vrlo naglašen. Ima izrazite jagodice i stop. Ima škarast ugriz. Vrat je snažan i mišićav, bez podvratnika. Rep je kratko kupiran, a neki se psi i okote bezrepi. Dlaka je kratka, gruba, oštra i priljubljena, s gustom poddlakom. Crn je sa smeđim mrljama po jagodicama, gubici, prsima i udovima. Visina - do 68 cm, težina - oko 50 kg. Doživi oko 10 godina starosti. Najpre se pojavio u njemačkom mjestu Rottweilu, gdje su održavali velike životinjske sajmove. Koristili su ga čak i za kroćenje bikova, kao i za vuču kolica. Za službenog je psa priznat 1910. godine. Pravilnim odgojem postane poslušan i dobar čuvar. Ima dobru sposobnost učenja, mada ga je bez stručnog znanja o školovanju teško odgojiti. Sazre tek nakon dve godine. Jako je borben i kod vežbi ne obazire se na udarce. U nekim zemljama spada u pasmine kojima nije dozvoljeno izvoditi vežbe obrane.Jako voli porodične članove, iako pokušava postati vođa čopora. U tom slučaju moramo ga udaljiti iz kuće. Nije mu potrebno puno kretanja, mada nije pas za stan.

_________________
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: P S I

Počalji od gagily taj Sre Avg 01 2007, 00:24

SAR-PEI

Pas ima opuštenu, vrlo naboranu kožu na glavi i to posebno mužjak. Nakon osmog meseca koža se malo napne. Nije dobro ako ima previše bora. Na glavi je debela gubica, oči su malene i skoro sakrivene u kožnoj bori, čeono koleno je neizraženo. Šar pej podseća na morža bez brkova. Uši su kratke i trouglaste, jezik plavo crne ili plavo crvene boje. Može imati kratak rep (kao da je kupiran), srednje dug ili savijen. Dlaka je strunasta ili četkasta, priljubljena ili strši, duga 2,5 cm. Uvek je jednobojan. Visina od 45 do 50 cm, težina do 24 kg. Životno doba je nepoznato.U Guinnessovoj knjizi rekorda 1977. godine je Šar Pej opisan kao najređi pas na svetu. Pasminu su sačuvala dva uzgajača, jedan iz Hong Konga i drugi iz Amerike. Godine 1978. u Americi je bilo već 100 Šar Peja. Broj pasa se posle povećao tako da su se otvorili i klubovi te pasmine. Šar Pej je bio poznat kao kineski borbeni pas. Uzgajan je za borbe pasa pa zato ima kratke uši, krzno s otpornom dlakom i nazad okrenute očnjake. Za borbe su ga odgajali još od rane mladosti. Po prirodi je uravnotežen, suzdržan i nepouzdan, kao i njegov dugodlaki daljnji rođak čau-čau. Prema članovima svog čopora je Ijubazan i susretljiv.Ostavlja žalostan dojam, drži se ozbiljno iako je veseo i uvijek spreman na igru ako se s njim dobro postupa. Veoma je čist i skoro bez našeg truda postane sobno čist. Dobar je čuvar. Grne je do smeđe sive boje, zastrašujućeg izgleda. Može biti smeđe ili boje srne.

_________________
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: P S I

Počalji od gagily taj Sre Avg 01 2007, 00:28

Sarplaninac

Veoma je jak, naoružan izuzetno moćnim zubima, ovaj pastirac, nesvakidašnje hrabrosti, neustrašiv je protivnik vukova. Najjači primerci ove rase, kojima se seku rep i uši kako ih se neprijatelji nebi dočepali, napadaju čak i medvede. Tri šarplaninca su sposobna, kaže se da savladaju hordu vukova i tako zaštite stado koje čini više od petsto ovaca. U oblastima gde su pašnjaci, ovi psi su još uvek čuvari i branioci stada. Danas mogu da se sretnu u celoj Jugoslaviji. Koriste se za čuvanje kuća, a neki se uvežbavaju kao vojni psi. Inteligentan i živahan, šarplaninac brzo shvata šta se od njega očekuje i rado sluša. Miran, blag, uravnotežen, to je najcenjeniji kućni ljubimac. Nepoverljiv prema satrancu, ne dozvoljava im da kroče na njegovu teritoriju, ali napada isključivo po naređenju svog gospodara. Rasa je priznata 1939.god. od strane F.C.I. To je impresivan pas , čvrsto građen, ima široka i mišićava prsa, čvrste šape. Glava mu je simpatična. Njegove lepe bademaste oči imaju dubok i miran pogled, pomalo melanholičan. Dlaka mu je udvostručena bujnom i načičkanom poddlakom. Kratka je na glavi i na prednjem delu nogu.

_________________
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: P S I

Počalji od gagily taj Sre Avg 01 2007, 00:32

Seteri
To je pas elegantnog izgleda, laganih kretnji, prijazan je i dobrodušan, dobar lovac. Glava je duga, razmerno vitka, s jasno izraženim čeonim kolenom. Čeoni deo lobanje među ušima je zaobljen (puno prostora za mozak), vidljivo je izražen zatiljak. Uši su srednje duge i ovešene. Vrhovi svilenkastih ušiju su jače obrasli. Nosni otvori su veliki. Rep je srednje dug i ima zastavicu s najduljom dlakom na sredini repa. Dlaka je, osim na glavi, po cijelom telu lagano valovita i svilenkasta. Bele je i crne boje, bele i boje citrona ili bele, crne i boje treseta. Uvek ima nešto bele boje. Telesna visina - od 65 do 68 cm, težina - od 27 do 30 kg. Doživi od 12 do 15 godina starosti. Ime setter potiče od engleske reči i znači onog koji nalazi i ukazuje na divljač. Tri pasmine engleskih dugodlakih ptičara bile su opisane i slikovno predstavljene već 1805. godine u delu "Cynographia Britannica". Predstavljeni su bili upotrebljivi psi. Među njima je engleski seter po brzini i ustrajnosti uspoređivan s kratkodlakim ptičarom - poentrom, koji ima drukčiji način traženja. Kreće se kao mačka, i kada nanjuši divljač, prišunja se kao mačka, skoro uz zemlju. Kada ukazuje na divljač (markira), postavi se uspravno, digne nos i okrene glavu prema divljači. To je pas koji ukazuje pre odstrela. Karakteristično je njegovo ošarano, dlakama različitih boja pokriveno telo. Upotrebljavaju ga lovci u Engleskoj.

Engleski seter


Irski seter

_________________
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: P S I

Počalji od gagily taj Sre Avg 01 2007, 00:34

Sibirski haski

Srednje je velik, mišićav i jak pas, pokretljiv i lakonog. Njegov obraz, sličan vučjem, je nezaboravan. Čeono koleno je dobro izraženo, njuška je crne do mesnate boje. Po njušci su dozvoljene i pruge svetlije boje. Oči su smede ili plave, pogled živahan i prijatan. Srednje velike uspravne uši stoje prilično odmaknuto. Po ušima, čak i u unutrašnjosti, je svetla, gusta dlaka, a rubovi na unutrašnjoj strani su crni. Gornja dlaka, pod kojom je mekana poddlaka, je ravna, srednje duga i priljubljena. Boje: od potpuno bele do crne, a najčešća je kombinacija tih dveju boja. Visina - od 53 do 59 cm, kod ženki samo 50 cm, težina - do 27 kg.Sibirski haskiji postali su najomiIjeniji medu svim psima za vuču, kada su 1909. godine došli na Aljasku i počeli pobeđivati na takmičenjima u trkama sanki, iako su bili lakše telesne građe od svojih suparnika. FCI je rasu priznao tek 1966. godine. Husky je specijalist za vuču sanki. Sposoban je dobro rasporediti svoju snagu. Tu karakteristiku, i izvanrednu aktivnost, ustrajnost i žilavost moramo uzeti u obzir ako se odlučimo za kupovinu tog psa. Treba mu omogućiti neverojatno puno kretanja. Husky je posebno Ijubazan pas i moguće ga je držati u čoporu s drugim psima. Možemo ga koristiti za vuču sanki i posebnih, samo za to, izradenih kolica.

_________________
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: P S I

Počalji od gagily taj Sre Avg 01 2007, 00:38

Srpski Odbrambeni Pas

S.O.P-ovi su vrlo zahvalni za obuku.Ja sam doveo odrasle pse,koji su vrlo agresivni,narocito mizjak Beba,koji je vec promenio nekoliko vlasnika,ali sam ga brzo obucio.S.O.P-ovi su odani i poslusni,na komandu krenu i stanu.Ne plasim se da ce nekog napasti,ali u njihovoj blizini se ne smeju praviti nagli pokreti prema njim ni prema vlasniku.A kad krenu,ako ne dobiju komandu da stanu,idu do kraja,bez odzira na to da li je u pitanju covek ili neka zivotinja.On zeli da pobedi a ne da ubije.Neki ih,medjutim,koriste za borbe,ali mi se borimo protiv toga,jer je u pitanju porodicni pas.Od mene su odlazili u Zagreb,Umag i jos nekoliko mesta u Hrvatskoj.Sada imam narudzbe iz Juzne Koreje.Interesuju se u Siriji i Americi.Imao sam kontak s dreserima iz SAD koji obucavaju pse za policiju.


Poslednji izmenio dana Sre Avg 01 2007, 00:43, izmenjeno ukupno 1 puta

_________________
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: P S I

Počalji od gagily taj Sre Avg 01 2007, 00:41

SRPSKI GONIČ

Snažan, srednje veličine, lisičije crvene boje sa crnim plastom, kratke, guste dlake, duge glave i jakih kostiju. Temperamentan i živahnih pokreta.
Visina: 46-54 cm psi, a keruše od 44-52 cm. Težina do 20 kg.
Istrajan gonič, energičan tragač, glas visok do dubokog.

_________________
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: P S I

Počalji od gagily taj Sre Avg 01 2007, 00:46

Tornjak

Tornjak je plemenit, snažan, skladan i čvrst pas, skoro kvadratičan, prijatnog izgleda koji mu daje višebojna ili dvobojna gusta i duga dlaka, sa karakteristično nošenim kitnjastim repom. Glava, uši, prednji dio nogu i šape odlakani su kraćom, pravom i gustom dlakom, dok vrat ima izraženu grivu. Trup i zadnji dio nogu, kao i rep, odlakani su dugom tvrdom i pravom dlakom s gustom poddlakom. Dlaka ne bi smjela biti kraća od 9 cm, a što je duža to je poželjnjija, osobito griva vrata i "zastavice" na nogama i repu.
Tornjak je kao autohtona pasmina registrovan 9. 5. 1981. godine pod imenom "Bosansko-hercegovački pastirski pas- tornjak".

_________________
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: P S I

Počalji od gagily taj Sre Avg 01 2007, 00:47

Ši-cu

Malen je, mada ne patuljast. To je živahan pas koji se ponaša vrlo' arogantno. Obrazni dio lobanje je širok, a čeoni dio glave je širok i okrugao. Pramen dlaka prekriva oči. Gubica je duga 2,5 cm. Shih-tzu je obično lagano predgrizav. Dlake iz nosnog dela lubanje rastu na gore i zatim padaju dajući mu izraz krizanteminog cveća. Na bradi je gušća i duža dlaka. Uši su velike i obešene, tako gusto odlakane da dlaka pokriva vratni dio.Dlaka je duga i gusta po celom telu, a na izgled je tvrda nego što je uistinu. Dozvoljene su sve boje, a jako se ceni bela pega na čelu i beli vrh repa. Visina - do 27 cm, težina - od 4 do 7 kg.Shih-tzu na kineskom znači lav. U tibetanskim zapisima i na slikama prvi je put spomenut 624. godine p.n.e., a na kineski je dvor donešen u doba dinastije Tang. Na Tibetu je u prošlosti te pse Dalaj Lama delio kao nositelje sreće. U srodstvu je s pasminama Lhasa apso i tibetskim terijerom. Ukrštan je i s pekinezerom. Otporan je na vremenske neprilike i oprezan je čuvar. Na Zapadu su tu pasminu upoznali tek 1934. godine, a pojedine primjerke su u Engleskoj imali i puno ranije U Evropi je poznat kao privlačan i prijatan pas (zovu ga čarobnim klaunom), mada ga retko drže kao obiteljskog psa.Može živeti i u malim stanovima.

_________________
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: P S I

Počalji od gagily taj Sre Avg 01 2007, 00:51

Skotski ovcar Lesi


_________________
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: P S I

Počalji od gagily taj Sre Avg 01 2007, 00:53

Čau-čau

Poreklo pasmine nije jasno, kao iznimnu retkost i dragocenost su te pse donosili putnici iz Kine. Ime je pasmina dobila 1894. godine. U Kini su čau-čau pse koristili kao čuvare, lovce na vukove i kućne pse Ijubimce, a na severu i kao pse za vuču. Uzgajali su ih i zbog mesa i krzna na Dalekom Istoku u boljim restoranima još i danas nude njihovo meso.Po prirodi je miran, uravnotežen, suzdržan i ne voli da ga se češka. Veže se uz porodicu i postane dobar prijatelj. Najjače se zbliži s jednim članom obitelji i zato mu ne treba menjati gospodare. Čau-čau je dobar čuvar koji laje samo onda kada to stvarno treba i tada je oštar i agresivan. Najveći je individualac među psima, privržen je čoveku, a nikada drugim psima. Nije primeren deci, voli hladnoću. Nije mu potrebno puno kretanja

_________________
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: P S I

Počalji od gagily taj Sre Avg 01 2007, 00:59

Samojed

Samojed je polarni pas. U sebi nosi veliku ljubav prema coveku i njegovoj okolini. On je inteligentan, pun akcije, druzeljubiv i apsolutno neujedljiv pas. Spada u V grupu pasa po F.C.I. statusu (F.C.I.-medjunarodna kinoloska federacija).On moze biti jak, zivahan i uporan ali u isto vreme divan i pitom.
Samojed je jake konstrukcije, snaznih i krupnih kostiju i misicavog tela. Njegovo kretanje je elegantno, graciozno i ponosno.

_________________
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nemacka Doga - Great Dane

Počalji od Gost taj Pet Mar 21 2008, 00:33

Neverovatno je da su ovako veliki i snazni psi uzdrzani i pazljivi, opet, odlicno se slazu sa drugim zivotinjama i ljudima. Visoki, snazni i graciozni, uvek privlace paznju.
Ako krenete u setnju gradom, budite spremni da odgovorite na brojna pitanja slucajnih prolaznika.

Jedno od pitanja koje se cesto postavlja jeste "Za sta su ovi psi stvoreni"? A ostala 3 najcesca pitanja su: "Jel to Konj"?, "Gde vam je sedlo"?, ili "Koliko to cudo jede"? Na zadnje pitanje obicno odgovaramo "Jede koliko zeli" Smile

Tipicna Doga ce uzivati u paznju koju je privukla i obicno pocne da se naslanja nogu prolaznika sa kojim razgovarate. "Ako se nasloni na Vas, znaci, svidjate mu se", to je misljenje nekih ljudi. Socijalizacija je jako bitna, obzirom na velicinu i snagu ovih pasa. Oni su tezi nego pojedini ljudi, tako da je vazno da ih socijalizujete jos dok su stenci.

Posebna paznja se treba posvetiti ishrani vase Doge, jer se nedostaci odredjenih vitamina i minerala jako brzo odraze na razvoj. Obzirom da su jako visoki, nece im predstavljati problem da sa vasih kuhinjskih elemenata skinu parce mesa ili sta ste vec ostavili. To im predstavlja uzitak, da dok ne gledate maznu nesto iz kuhinje.
Doge su psi koji zive u drustvu, i ucestvuju u vasoj svakodnevnoj rutini. Ukoliko zelite psa koji ce biti vezan i plasiti prolaznike, Doga nije pas za vas. Veoma retko reze i laju, to je obicno brujanje iz grla... mnogo blazi oblik rezanja, i to samo kad su uplaseni ili nesto cudno primete.

Nisu sve Doge stvorene jednake, kao ni ljudi. Moze se tu i tamo desiti "Losa Jabuka" ali to ne treba da kvari sliku ostalih pasa ove rase.

Doge su psi kod kojih su dobro kombinovani plemenitost, snaga i elegancija. Sve doge imaju kratku, gustu i sjajnu dlaku. Boja dlake odredjuje varijetet rase npr. crna, harlekin, mantle, plava... Crne oci su zahtevne u crnih doga, dok harlekin i plave doge mogu imati svetlije oci.

Visina muzjaka se krece od 80cm pa navise, dok je donja granica za zenke 72cm u grebenu. Tezina muzjaka se krece 54 - 90kg, a zenki 45 - 59kg.
Ovo je rasa koja zivi relativno kratko, zato je vazno da psa kupite od proverenih odgajivaca kako biste izbegli kasnije probleme sa zdravljem.

Opsti izgled: Nemacka doga je pri velikom, snaznom i dobro pokretnom telu, sjedinila u opstem izgledu gordost, snagu i eleganciju. Masom kombinovano se plemenitoscu i harmonijom, potpuno proporcionalnih linija, kao i posebno izvajanom glavom, na posmatraca deluje kao plemenita statua. Ona je Apolon medju psima.

Proporcije: U gradji je gotovo kvadraticna, a ovo posebno vazi za muzjake. Duzina tela (vrh grudne kosti do sedne kvrge) ne treba da je kod muzjaka veca za vise od 5% od visine grebena, a kod zenki ne vise od 10%. Visina grebena muzjaka najmanje je 80 cm, a kod zenki najmanje 72 cm.

Narav: Prijateljska, puna ljubavi i odana svom gospodaru, narocito deci, uzdrzana prema strancima. Zahteva se samostalna sigurnost, neplasljivost, laka vodljvost, volja za obukom porodicnog psa i psa za pratnju sa visokom Ijupkoscu bez agresivnosti.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: P S I

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 2 od 2 Prethodni  1, 2

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu