Uvod

Ići dole

Uvod

Počalji od gagily taj Sre Maj 11 2016, 07:05

Retko ko od nas nije pokušao da pročita sudbinu u kartama ili, pak, da sazna šta ga čeka u budućnosti uz pomoć nekog iskusnijeg poznavaoca gatanja.
Ukoliko ste voljni da i sami savladate ovu 'veštinu', pripremili smo vam iscrpna uputstva. Verujemo da ćete se, ako i ne 'pročitate' budućnost, barem dobro zabaviti.
 Istorija gledanja u karte veoma je stara, ali ima i zanimljivih početaka u Evropi. Tako, na primer, jedna starica je, gledajući u karte Žozefini Boarne, predskazala da će postati francuska carica, što se i desilo.
  Stotinak godina pre tog događaja, Marija Ambrodže, kartomankinja na dvoru Luja XIV najavila je ovom pobedu u veoma važnoj bici kod Denena.     Poznato je i da je Napoleon Bonaparta uoči važnih bitaka ili u situacijama kad je trebalo da donese važnu odluku, tražio najpovoljnije rešenje otvarajući pasijans koji je, docnije, po njemu i dobio ime.
   Još su drevni Egipćani poznavali tarot karte, dok su Saraceni i Lidijsi koristili karte zvane 'noći', a sve u jednom cilju: predvideti buduće događaje.
   Legenda kaže da je današnje karte izumela devojka po imenu Odet, koja je, zaljubljena u Šarla VI, francuskog kralja, da bi ga otrgla od dosade koja ga je vodila u ludilo, izmislila gledanje u karte. Znajući za karte Saracena, nabavila ih je, zatim od dvorskog slikara zatražila da ih ukrasi slikama kako bi njihovim neočekivanim raznovrsnim kombinacijama razveselila kralja. Međutim, još uvek se radilo o igrama kakvim se danas bave deca. No, jednoga dana je jedna Saracenka, znajući za blagotvorni uticaj karata na kralja, objasnila odeti da one mogu da posluže ne samo kao razonoda, već i za čitanje sudbine. Smatra se da od tada i Evropljani poklanjaju odgovarajuću pažnju kartama.
   Pre nego što pređemo na podrobnija objašnjenja, moramo da napomenemo da su najbolji dani za gledanje u karte ponedeljak i petak, kao i to da je ovaj drugi dan daleko povoljniji. Isto tako, nekada se verovalo da postoje povoljni i nepovoljni sati za gledanje, pa se smatralo da su najpovoljniji večernji i noćni sati. Savetovano je da se karte ne diraju kada je oblačno, vetrovito ili olujno vreme a da je najbolje gledati kada je vreme tiho i vedro. Takođe, najbolje je gledati kada je pun mesec. Da bi se postavila pitanja kartama i dobili odgovori, potrebno je da onaj koji gleda bude zdrav i vedar. U trenutcima neraspoloženja ili u depresivnim stanjima karte ne treba gledati.
   Najzad, ko želi da se posveti profesiji gledanja u karte mora biti veoma osetljiv i ne sme pristupati kartama kao sredstvu razbibrige ili ubijanja vremena, već kao vrlo ozbiljnom poduhvatu.

_________________
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu