Egipatska mitologija

Ići dole

Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 20:55

Egipatska mitologija, sa svojim brojnim spominjanjima prirodnih pojava i prirodnih božanstava, odražava jedinstven egipatski geografski i prostorni kontekst i posvemašnju ovisnot zemlje o dvjema životodavnim silama - rijeci Nilu i toplini Sunca. Dolina Nila, u vrijeme nastajanja egipatske historije izdvojena od provala naroda i vanjskih utjecaja, bila je kolijevkom jedinstvene civilizacije. Mitovi su se javili u sredini u kojoj su vladale snažne suprotnosti, što je Egipćanima neprestano podsjećalo na naporednost života i smrti.
Tokom više od 3000 godina civilizacija Egipćana - njezina temeljna poimanja, političke ustanove, vjerski i umjetnički oblici - nije se bitno mijenjala. Najznačajnija razdoblja su: Stara, Srednja i Nova Država. Nakon slabljenja nove države počinje postupno slabljenje Egipta.
Religija je bila duboko ukorijenjena u povijesnom razvoju zemlje. Egipat se sastojao od mnogo odvojenih plemena, a svako je imalo svoje lokalno božanstvo., a 3100. g. pr. Kr. nekoć lokalna božanstva Sjevera i Juga su se ujedinila u državni Panteon.
Mitovi o postanku
Razvila su se tri značajna vjerska središta: Heliopolis, Memfis i Hermopolis, i bila su tri mita o postanku svijeta.
Kult Sunca
U razdoblju Stare države razvio se službeni Kult Sunca. Sa slabljenjem kraljevske moći Kult Sunca je oslabio, Raov je je utjecaj bio velik, kojeg je kasnije Oziris oslabio.
Kasnije je «stvoren» veliki državni bog Amon-Ra.
Ali Kult Sunca je zbog udaljenosti običnom puku ostao kraljevskim i državnim kultom.
Kraljevi i Svećenici
Hram se nije smatrao mjestom zajedničkoh obožavanja, već Kućom kip. Svećenicima je bio zadatak da obavljaju određene obrede za bogove i u pojedinim prilikama za preminule te za kraljeve proglašene bogovima.
Na bogove se gledalo kao na bića sa ljudskim potrebama: trebala im je hrana, piće, odjeća, odmor... a sve im je to pružano u hramovima tijekom dnevnih obreda. Prizori obreda mogu se vidjeti i danas jer ukrašavaju zidove hramova.
Teoretski, samo se kralj mogao približiti bogu, a vjerovalo se da je svaki kralj sin svoje majke, Velike kraljevske supruge, po volji vrhovnoh državnog boga. No, svaki je svećenik obavljao dnevne obrede.
Kako se dnevno obavljanje obreda za bogove temeljilo na pojmu razmjene, to se vjerovalo da ono osigurava kraljevu pobjedu nad neprijateljima.


Poslednji izmenio dana Uto Jul 24 2007, 21:42, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 20:55

Otok postanka
Vjeruje se da se tu bog prvi put pojavio na Zemlji i sagrađen mu je zaklon od trstike. Kasnije se nadogradio.
Prvotno svetište bila je koliba koja je predstavljala priprost zaklon za kultnu statuu
Mitovi i svetkovine
Izuzev mitologije koja opsiuje porijeklo hramova, razvile su se različite pripovijesti u vezi sa svetkovinama priređenim u čast bogova.
Rođenje i sudbina
Mitovi o osobnim božanstvima nisu tako slikoviti. Bilo je božanstava koja su se natjecala u sudbinu pojedinaca (Shai, Meškent, Renenet...)
Pobjeda smrti
Iako su rođenje i s njime povezane opasnosti predstavljali polje brojne magijske i relogiozne djelatnosti, egipatsku svijest je najviše zaokupljala smrt.
Na smrt se gledalo kao na prekid života, prepreku preko koje čovjek mora prijeći da bi dosegao vječnost.
S razvojem izuzetno profinjenog i složenog društva, poglavari ranih zajednica pokapani su u razrađenije groboe od narednih opeka koji su bogato opremani.
Razvilo se vjerovanje da tijelo pojedicna treba sačuvati nakon smrti. Kada bi Kralj umro on bi išao do svog oca Ra-a, boga Sunca, a njegova piramida se smatralo uzletištem ili nekom vrstom kraljeva pristupa na Nebo.
Pokušaji svećenika da usklade i osmisle različita poimanja zgrobnog života nikad nisu polučili posvemašnjim uspjehom, niti su bili naširoko prihvaćeni.
Sudnji dan
Nakon što bi pogrebni odredi bili uspješno dovršeni, pokojnik bi se pojavio pred sudom ispred 42 božja prisjednika, pred mnogim drugim bogovima i Ozirisom, velikim Suncem podzemlja. Potvrdio bi čistoću svoje duše i «ispovijedio se».
Ako je potrebno, on će pokušati i prevariti bogove samo da postigne taj cilj. Nakon toga uslijedio je drugi dio suđenja, gdje bi se srce pokojnika stavljalo na jedan dio vage, a pero, simbol božice istine i pravednosti, na drugi dio vage. Ako bi bilo izjednačeno, pokojnik se proglašavao čistim od grijeha.


Poslednji izmenio dana Uto Jul 24 2007, 21:43, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 20:57

Ubojstvo Ozirisa
Oziris je bio oženjen Izidom, bio je čovječan kralj, dobar i mudar vladar, koji je Egipćanima dobio znanja iz poljodjelstva i unaprijedio umjestnost i zanate.
Set je bio ljubomoran na Ozirisa, pozvao ga na svečani ručak, a za nagradu svi gosti su lijegali u škrinju. No, kada je Oziris došao na red, i stao u nju, Setovi suučesnici zatvore škrinju, te ga baciše u rijeku.. Putujući mnogo milja, škrinja je na poslijetku doplovila u Biblos, na feničkoj obali.
Izida je krenula na put o potragu za mužem, pronašla ga u Biblosu, te vratila ga natrag u Egipat. Posthumno je zažela sina sa njim, međutim i dalje jos je prijetila opasnost od Set-a. Uz pomoć Neftis, sestre Ozirisa, uskrsunla je Ozirisa.
Kasnije se rodio Horus, koji se kasnije osvećuje Setu i ubija ga.
Na koncu Ozirisu je oprošteno svako zlo i vraćen je u život, ali ne kao živući kralj, već u novoj ulozi kralja i suca mrtvima u podzemnom svijetu.


Poslednji izmenio dana Uto Jul 24 2007, 21:44, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 20:58

Egipatske kozmogonije

Ptah - bog otac svih očeva
Ptah kojega su drevni Egipćani u zapisima ponekad opisivali kao božanskog zanatliju kojemu nije bilo premca među bogovima. Egipatska kozmogonija Men - Nefer (Memfis) u kojoj se spominje kult boga Ptaha koji je mnogo stariji od povijesnog doba i bog Ptah je bio značajan bog u gradu Men-Neferu mnogo prije nego je taj grad postao prijestolnica ujedinjenog Egipta. Ptah pripada krugu solarnih (sunčanih) božanstava i personifikacija je mladog izlazećeg Sunca, a i značenje hijeroglifa koji se nalaze u imenu njegovom o tomu jasno govore. Korijen drevne egipatske riječi koja označava boga Ptaha je p t h (biti otvoren, onaj koji započinje nešto) ili jednostavno otvarač - dakle Ptah je taj koji otvara ili započinje dan. No, Ptah nikada nije plovio Sunčevom barkom u kojoj su se nalazili Amun, Ra i Khepera. Ptah ima svoju barku u kojoj on plovi sam u nekoliko obličja. Najpoznatije obličje je obličje Ptah - Seker. Kako je Seker drevni egipatski bog tame (stanovnik tame) tako sada lako možemo prepoznati drevni naum Egipćana koji su jednostavno spojili božanskog zanatliju i božanskog stanovnika zagrobnog svijeta. Dakle imamo boga koji je zapravo božanski zanatlija i klesar svega što postoji, a u spoju sa Sekerom on oblikuje i tijela u kojima će pokojnici dosegnuti vječnost. Ponekad drevni bi Egipćani Men-Nefer nazivali i Het - Ka - Ptah (Kuća Ptahovog Ka), a veliki pogrebni kompleks nedaleko Memfisa nazvan je Saakara. Kao najvjerniji pomagač Ptaha pojavljuje se Khnum bog koji je stvorio ljude i životinje na svom grnčarskom (lončarskom) kolu. Izgled Sekerove barke ili kako su je drevni Egipćani nazivali Hennu bio je slijedeći: na pramcu se nalazila glava nekevrste gazele ili divokoze, a ponekad glava bika, ili pak samo rogovi. Na sredini barke postavljen je zatvoreni sarkofag na kojem je sokol sa zaštitnički raširenim krilima. U sarkofagu je mrtvo tijelo Sunca - Auf. Postoji još jedna veza Ptaha s još jednim drevnim božanstvom koje se naziva Tenen. Ptahova družica i pratilja je strašna božica Sekhet koja mu je rodila sina Nefertuma koji pak ima sve osobine mladog Atuma. Eto, tu se krug zatvara i drevni su kultovi opet povezani znalački onako kako su to činili samo drevni Egipćani. Kada bi trebali priječi na novi oblik božanstva, stari ne bi posve odbacili već bi ga povezali s novim i tek onda bi svećenici mogli pristupiti obnašanju svakodnevnog obreda.


Poslednji put izmenio dana Uto Jul 24 2007, 21:57, izmenio ukupno 2 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 21:02


Apep - dvostruki zlikovac
Apep, zakleti neprijatelj boga Ra, imao je mnoga obličja, a samim time i mnoga imena. Evo nekih od tih imena: Tutu - dvostruki zlikovac, Hau-hra - lice okrenuto unatrag, Hemhemti - rikač, Ketu - zločinac, Amam - gutač, Saatet-ta - mračitelj Zemlje, Iubani, Hermuti, Karuememti, Unti, Hesef-hra, Sehem-hra, Hak-ab, Nai, Uai, Beteshu, Harebutu ... i još mnoga, mnoga druga strašna imena kojima su drevni Egipćani nazivali nevolju, zlo, bolest, nesreću ...Ovoga đavola koji se krio u gromu, oluji, kiši, magli, oblaku ...i koji je podmuklo vrebao 'barku od milijun godina' odlučno bi napala i borila se s njim četiri snažna mornara iz Raove božanske posade. Na slici gledano s lijeva na desno to su: Mahaf - vješti božanski kormilar koji je znalački upravljao Raovom barkom, Sia - um (anđeo percepcije, anđeo koji opaža i shvaća), Shay - sudbina (anđeo sudbine) i najopasniji i najsnažniji među njima, Mehen - božanski ratnik i istinski branitelj (zamijenio je Seta na pramcu barke) Sunčanog broda - barke od milijun godina.


Poslednji put izmenio dana Uto Jul 24 2007, 21:58, izmenio ukupno 3 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 21:03


Hator - Tajna Božje žene
Drevni su Egipćani vjerovali da je njihov faraon živi bog na zemlji. On je taj kojeg na svojim drevnim prikazima prikazuju kako izvodi rituale posvećene bogovima, ipak to faraon ne čini svaki dan već je on za to zadužio (ovlastio) svoje svećenike. Ipak, jednom na godinu faraon je morao potvrditi svoju legitimnost i narodu pokazati da doista vlada kao bog. To je činio izvodeći jedinstven obred u kojemu nije smio sudjelovati čak ni njegov vrhovni svećenik. Svake godine, u doba poplave, faraon je plovio Nilom, krenuvši iz kraljevske palače u Memphis ploveći deltom rijeke Nil. Amunov kip bio bi iznesen iz svetišta u Karnaku, umotan u platno i stavljen na kraljevsku barku. Drevni Egipćani bi se sakupljali uz obalu Nila i promatrali kako faraon prati skriven lik boga Amuna sve do ulaza u manji hram koji se nalazio tri kilometra uzvodno, u Luxoru. Nitko osim faraona i njegove supruge nije poznavao točnu prirodu obreda koji se izvodio, ali svi su znali da se faraon na kraju ponovno pojavljuje u božjem obličju. U Luxoru bi se faraon, njegova supruga i Amunov kip sklanjali u malu i mračnu odaju koja se nalazila u stražnjem mjestu hrama. Možemo samo nagađati da je ritual u hramu prikazivao kraljevo začeće i Božansko rođenje. No, je li tijekom toga tajnog obreda dolazilo i do seksualnog kontakta faraona i njegove supruge pratiteljice, ili je sve bilo tek simbolično, Athumanunh ne zna, no, siguran je da je posljedica tog rituala bilo ponovno stvaranje kraljeva prava na vlast i oživljavanje njegove kraljevske moći koju je imao nad narodom. Amun ga je tu još jednom prihvatio i predstavio narodu kao svog legitimnog nasljednika i predstavnika na zemlji. Evo, to je obred koji postoji zapisan i opisan na drevnim papirusima, a zapravo to je davno prije mitološko stvaranje Svijeta bogova i ljudi. Za razliku od ovog rituala, onaj koji se provodio svakodnevno, a provodili su ga svećenici u faraonovo ime, izgledao je vjerojatno drugačije i nikada ga drevni Egipćani nisu zapisali. Tijekom tog tajnog obreda posebnu ulogu imala je vrhovna svećenica koju su nazivali 'Božjom ženom', te njezina skupina glazbenica. Kako bi se shvatila uloga 'Bože žene', treba navesti i njezin drugi naziv, a to je 'Božja ruka'. Ako se vratimo na mit o stvaranju, gdje Stvoritelj stvara cijeli Svijet onanirajući rukom, postaje jasno gdje je uloga njegove žene. U drevnom je Egiptu riječ ruka ženskog roda. Drevnim Egipćanima je zato bilo vrlo lako odvojiti je od Stvoritelja i prikazati je kao drugo božanstvo - kao božicu družicu. Njezina temeljna zadaća bila je poticati Boga na stalno obnavljanje čina stvaranja kako bi jednom pobijeđeni kaos i uređeni Svijet nastavio postojati i kako ga kaos ne bi opet nadvladao. Zvuk glazbe je u tim ritualima 'Božje ruke' imao ključnu ulogu. Drevni su Egipćani svoje kipove smatrali živima, pa su ti kipovi onda mogli i čuti glazbu. 'Božja ruka' odnosno 'božja žena' počela bi ritmički udarati rukama i plesati, a glazbenice bi tada na benetu - egipatskoj harfi označenoj njezinim posebnim znakom, počele svirati svete pjesme o božici plodnosti Hator. Uz miris tamjana i ples tih lijepih žena ti bi zvukovi trebali udobrovoljiti boga i potaknuti ga na ponovno sjećanje (uprizorenje) čina stvaranja Svijeta. Athumanunh opet ne zna je li taj dio obreda i ta stimulacija kasnije opet poprimala seksualne kontakte, ali svi su nakon tog rituala i obreda bili uvjereni da je bog spreman na novo stvaranje života.


Poslednji put izmenio dana Uto Jul 24 2007, 22:01, izmenio ukupno 3 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 21:04


Khepera - Ra - Atum
U ponekim drevnim tekstovima koje su ispisali drevni egipatski pisari
spominje se paut - eneada ili zajednica od devet bogova koji su u Anuu.
Athumanunh Vam je već prije objasnio da se radi o Heliopolskoj
kozmogoniji, ali ponekad u nekim drevnim zapisima pojavljuje se ta
zajednica bogova iz Anuua kao veliki paut od jedanaest božanstava. Ovo
se vrlo lako da objasniti ako se prisjetimo da su drevni Egipćani
ponekad znali proglasiti božanstvom različito obličje jednoga te istoga
boga, ili pak različite faze u njegovu životu. To se upravo dogodilo
kada su oni Sunce na izlasku nazvali bogom Kheperom - praiskonskim
bogom koji je u sebi nosio klicu života i koji samo što nije izronio iz
kaosa nepregledne vodene mase nazvane Nun, snažno i moćno Sunce u podne
nazvali su oni bogom Ra - bog koji dolazi iz tako dalekog doba da mu je
značenje nepoznato i na kraju Sunce na zalasku nazivali su Atum - onaj
koji dovršava dan, da bi se ujutro probudio kao Ptah - onaj koji
započinje dan. Dakle, ako se vratimo drevnoj priči Egipćana jasno je
vidljivo da se Atum razvio iz obličja boga Khepera koji je nosio u
tamnim vodama Nuna klicu života, te da je Atum stvoritelj bogova i
ljudi. Na kraju kada se u 'barki od milijun godina' pojavi jedan od
ovih obličja bogova nitko ne nedostaje, jer drevni su Egipćani pojavom
jednog od obličja narečenih bogova smatrali da su s njim nazočna i ona
druga dva obličja. Na slici Athumanunh Vam je prikazao sva tri obličja
drevnog egipatskog sunčanog božanstva koje je zapravo jedan bog u tri
obličja, ili u tri faze svog života.


Poslednji put izmenio dana Uto Jul 24 2007, 22:02, izmenio ukupno 2 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 21:06


Oziris i Anubis (Anpu)
Kad je, veličanstveni ratnik s pramca 'barke od milijun godina'
zastranio i postao strašni noćni lovac, Set pronašao skriveni Ozirisov
sarkofag, on ga otvori i rastrga tijelo bratovo na četrnaest dijelova
koje razbaca na sve strane drevnog Egipta. Kad je Izida to saznala ona
krene u potragu za razbacanim dijelovima tijela svojega muža, te ih je
pronašla trinaest. Nedostajao je samo falus kojeg je Set bacio u
rijeku, a tamo ga je pojela riba Abt. (Egipćani još i danas izbjegavaju
jesti meso ove vrste ribe) Izda je znala magiju kojom je mogla oživjeti
Ozirisa, ali to nije mogla dok njegovo tijelo nije bilo ponovno
sastavljeno i na dostojan način balzamirano. Bio joj je potrebit bog
Anubis, sin njezine sestre Neftide koja je cijelo vrijeme dijelila tugu
i bol Izidinu. Naravno da je Anubis pristao da to učini, makar se tim
postupkom svrstao na stranu skupine bogova koji su otvoreno bili protiv
Seta. Kada je Anubis besprijekorno sastavio tijelo Ozirisa, a falus je
nadomješten zlatnom zamjenom, Izida je mogla svoj naum provesti u
djelo. Međutim, Rau se nije dopalo da Oziris bude zauvijek mrtav, pa ga
on poziva k sebi. (U ovom dijelu egipatska mitologija poklapa s drevnom
egipatskom Knjigom mrtvih) Koliko je Oziris bio moćan bog dokazuje i to
da se on jedini od bogova susreo 'oči u oči' s moćnim Ra, a koliko je
bio u tijesnom srodstvu s čovjekom dokazuje da se pred Raom pojavio u
svom ljudskom obliku s bijelom krunom Egipta. Himna Ozirisu išla je
nekako ovako: 'Neka ti je slava, o, Ozirise veliki bože Abidosa, kralju
neprolaznosti, gospodaru vječnosti koji u postojanju svome prolaziš
kroz milijune godina. Ti najstariji sin utrobe Nutine, gospodaru dične
bijele krune, prinče bogova i ljudi primi hekau i bič i dostojanstvo
svojih božanskih otaca. Neka ti bude zadovoljno srce koje u brdima
Amenteta (Skriveni svijet kamo odlaze duše mrtvih koje čekaju da se
pojavi Barka zalazećeg Sunca Ra - Amuna, pa oni koji znaju potrebite
magijske riječi - hekau - i sahranjeni su uz odgovarajuće obrede, mogu
se ukrcati na Amunovu barku i moći će uskrsnuti - krenuti na put
preobražaja i vječnog postojanja.) boravi jer sin ti je Horus na
prijestolju tvome utvrđen. Izida te u miru grli i tjera zloduhe s ušća
staza tvojih. Ti lice svoje Amentetu okrećeš, a mrtvi ustaju da te
vide, zrak udišu i u lice te gledaju kad sunce na obzoru svome izlazi.
Srca su im mirna jer u tebe gledaju, o, ti koji si vječnost i
neprolaznost.' Ovo jasno daje do znanja da su ideje o besmrtnosti i
uskrsnuću drevnih Egipćana utjelovljene u jednom bogu, bogu Ozirisu.


Poslednji put izmenio dana Uto Jul 24 2007, 22:03, izmenio ukupno 3 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 21:07

Oziris i Izida - deca Nutina i Gebova
Izida i Oziris beskrajno su ljubili jedno drugoga, baš poput njihovih
roditelja Nut i Geba. Neftida je mrzila Seta i ona je ljubila potajno
Ozirisa. Set, veličanstven ratnik s pramaca 'barke od milijun godina',svake bi noći odlučno i hrabro napao neprijatelja Raovog, moćnog Apepa
(Apofisa) i do jutra bi ga pobijedio. Svi su slavili moćnog noćnog
ratnika Seta, ali ga Neftida nije voljela već je potajno ljubila
Ozirisa. Set je postajao sve ljubomorniji na brata svoga Ozirisa, pa
kad otac njihov, moćni Geb, vlast svoju preda Ozirisu sinu svom
starijem, Set je bio shrvan i povrijeđen do bola. Dok je pravedni
Oziris, a nakon što je postao kralj Egipta, vladao mudro s Izidom,
ženom svojom, te se svojski trudio da ljude pouči zakonima, uzgoju
biljaka i životinja, te štovanja bogova, Set brat njegov u potaji
pripremao je ubojstvo Ozirisovo. Set u potaji izmjeri tijelo Ozirisovo
i dade načiniti prekrasni pogrebni sarkofag. Priredi Set tako gozbu
bogatu i pozove na nju sve bogove i božice. Pohvali se Set predivnim
sarkofagom i obeća da će ga pokloniti onome kojemu će najbolje
pristajati. Redom su bogovi lijegali u sarkofag, ali nikome on nije
odgovarao. Na kraju red je došao na Ozirisa pravednog. On legne u
sarkofag i sarkofag mu točno bi po mjeri. No, ratnici strašni Setovi
brzo zabiju čavlima sarkofag i bace ga u Nil. Kad je Izdida saznala što
se dogodilo njezinom voljenom suprugu, ona odreže prelijepe duge kose
svoje i odjene ruho žalobno, pa krene tražiti sarkofag Nilom. Nitko
Izidi nije znao reći gdje je sarkofag s mrtvim tijelom Ozirisovim, sve
dok ona nije naišla na skupinu djece koja su se igrala pored rijeke.
Djeca Izidu upute na mjesto na kojem je bio sarkofag. Izida prenese
sarkofag s mrtvim Ozirisovim tijelom, a pomogne joj sestra njezina
Neftida. Neftida pozove sina svojega Anubisa i zatraži od njega da
balzamira tijelo Ozirisovo. Prije nego je Anubis započeo obred
balzamiranja, Izida gospodarica magije pretvori se u kopca ptičara i
udahne na trenutak život Ozirisu, upravo toliko koliko je bilo
potrebito da s njim začne dijete, sina osvetnika njihovog, malenog
Horusa.


Poslednji izmenio dana Uto Jul 24 2007, 22:04, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 21:10


Prepoznati Hapia - bog rijeke Nil
Bog životvorne rijeke Nil - Hapi, uvijek je prikazivan u obliku čovjeka
(muškarca), ali grudi su mu ženske i ima trbuh trudnice. Time je on
prikazan kao simbol snage oplodnje i prehranjivanja cijelog Egipta. U
Gornjem Egiptu bog Hapi naziva se Hapi Reset, a u Donjem Egiptu Hapi
Meht. Isto tako lako ga je prepoznati u Gornjem Egiptu po kruni od
lotosovog cvijeta, a u Donjem Egiptu on ima krunu od papirusovog
cvijeta. Ako je Hapi prikazan kao jedinstveni lik boga, onda on u ruci
drži obije biljke ili dvije vaze iz kojih proljeva vodu.


Poslednji put izmenio dana Uto Jul 24 2007, 22:05, izmenio ukupno 2 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 21:11


Set - veličanstveni ratnik, noćni lovac, bog zla
Set je brat Ozirisov, Horusov (Horus - Ur, stariji Horus), Izidin, te
suprug i brat Neftide prelijepe. U početku Set je samostalno božanstvo
Gornjeg Egipta i tijesno je vezan za kult vladara (faraona) Gornjeg
Egipta. Kada se Egipat ujedinjuje, dakle prvim nastankom države, bog
Set uklopljen je i u Heliopoljsku kosmogoniju gdje njegova uloga nije
negativna, ali će s vremenom postati simbol zla, opasan za ljude, pa i
same bogove. Kultno središte Seta u početku je u gradu Nubt (Ombos),
Athumanunh ovaj grad naziva ponekad i Nagada, mada je priznat i poznat
širom Egipta. U tekstovima piramida Set i njegov brat Horus - Ur pomažu
bratu Ozirisu da se popne na Nebo i prijestolje. No, kasnije, poklonici
Horusa - Ura sebe smatraju zaslužnim za ujedinjenje Egipta, pa Set mora
dobiti negativnu ulogu. Taj tijek događaja kasnije je prenesen i u
mitologiju koja nesporazume i sukobe drevnih vladara (faraona) opisuje
kao sukobe između bogova. Završetkom arhajskog doba i početkom starog
kraljevstva jača kult Raa, a poklonici Seta potisnuti su natrag na jug,
bez obzira što su odigrali značajnu ulogu tijekom stvaranja i
postavljanja prvih dinastija vladara ujedinjenog Egipta. Malo po malo
Horus postaje jedini simbol vladara (faraona) ujedinjenog Egipta.
Upravo ovdje nastaje spor o pravo na prijestolje, ali je teško
prepoznati da li se radi o Horusu - Uru ili Horusu mlađem (sinu
Izidinom). Kasnije je taj drevni spor lakše raspoznati i doista se radi
o sporu Horusa mlađeg i Seta. No, tijekom prve dinastije Horus - Ur i
Set nazivani su nebui (što označava dva vladara, dva faraona). Tako je
tijekom krunidbe faraona na mnogim zapisima (reljefima) zapisano
(zabilježeno) kako dva boga (Horus - Ur i Set) polažu zajednički krunu
na glavu faraona. Što jasno govori da su kao takvi prikazivani kao
ujedinitelji Egipta i tim činom oni simbolično povezuju Gornji i Donji
Egipat. U jednom opisu gdje je opisana borba Hurusa - Ura i Seta može
se pronaći slijedeće: tijekom žestoke borbe Horus - Ur kastrirao je
Seta, ali mu je Set izbio jedno oko. (Athumanunhu se sve više čini da
ta kastracija Seta, zapravo simbolizira istrebljenje ili zatiranje loze
faraona s juga (Gornji Egipat). Opet stariji oblici mitova u drevnoj
egipatskoj mitologiji govore da je Ra jako teško odlučio između Seta i
Horusa - Ura, pa Set mu je bio sin, ali i veliki ratnik koji je
uspješno vodio bitke sa Ra - ovim protivnicima. Napokon, pretjerano
hvalisanje i svađa sa svima koštalo je Seta mjesta u Sunčevoj barki od
'milijun godina'. Ovakav postupak Raa jasno ocrtava da u drevnom Egiptu
nema nezamjenljivih, pa makar to bili i bogovi veličanstveni ratnici
kao što je bio Set. Ozirijanski mitovi jasno govore da je Set ubio svog
brata Ozirisa, ali teško je dokučiti zašto je to on uradio. Prema
jednom zapisu Set to čini jer je Geb svu vlast predao Ozirisu, ali po
drugoj to je nešto drugačije opisano. Geb je najprije Donji Egipat
povjerio Ozirisu, a Gornji Egipat Setu, ali kako se Set pokazao kao loš
vladar Geb mu oduzima titulu i cijeli Egipat povjerava samo Ozirisu.
No, iz oba zapisa jasno je vidljivo da je Set ubojica i uzurpator, a
kamo je nestala njegova hrabrost i poštenje velikog ratnika s pramca
Sunčeve barke od milijun godina, Athumanunh nije mogao nigdje pronaći.
Izgubivši počasno mjesto u Sunčevoj barci od milijun godina, Set gubi i
status kraljevskog boga, postepeno gubi svoje uporište i u Gornjem
Egiptu, pa odjednom postaje strašni i zli bog pustinje i stranaca koji
iz nje dolaze. Odatle mu i onaj nezahvalan status zaštitnika divljih
Hiksa, dugogodišnjih okupatora Donjeg Egipta. No, još jednom Set je
tijekom 19. dinastije, u doba faraona Setia I. Ponovno zauzeo mjesto
značajnog kraljevskog boga. Kasnije Set opet gubi status, a njegovi
prikazi na reljefima prepravljeni su u boga Tota. Najveću degradaciju
Set je doživio u doba 26. dinastije kada je Set personifikacija svih
zala i praktički je izjednačen s Apofisom (zakleti i iskonski
neprijatelj boga Ra koji ga iz zasjede vreba svakog jutra, a baš protiv
Apofisa Set se borio hrabro i veličanstveno u doba kada je bio u
Sunčevoj barci od milijun godina). Kasnije Set dolazi u sukob i s
Horusom - p - khartom, mlađim Horusom, sinom Izidinom i nećakom svojim.
U tim bitkama Set je opet snažan i hrabar ratnik, ali ratnik zla, noćni
lovac koji vreba svoju sestru Izidu i zagorčava joj život nakon smrti
(ubojstva) njezinog supruga boga Ozirisa. No, ni ovdje Set nema sreće,
jer velika je većina bogova iz Sunčane barke od milijun godina na
strani malog Horusa i samo je pitanje vremena kada će doživjeti još
jedan poraz.


Poslednji put izmenio dana Uto Jul 24 2007, 22:05, izmenio ukupno 2 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 21:12

Kraljica Egipta

Nefertiti
Puno ime ove lijepe žene drevnog Egipta je Neferti - iti - nefer -
neferu - Iten, što bi po drevnom egipatskom dijalektu moglo značiti
(Atonova najljepša ili Lijepa je Atonova ljepota, a neki to prevode i
kao Dolazi lijepa žena Atonova). Ipak, Athumanunh je više voli
jednostavno zvati Nefertiti. Nefertiti je žena faraona Aknatona
(Amenofis IV. Aknaton) i kraljica Egipta. Nefretiti, vjerojatno nije
bila kraljevskog podrijetla, ali je imala nevjerojatnu moć kao
faraonova omiljena žena. Ona je prikazana na jednoj kamenoj bisti kao
žena izdužena lica, dugog vrata, pravilnog nosa i velikih očiju. Ova
prelijepa kraljica živjela je u vrlo teškom dobu prevrata u drevnom
Egiptu, gdje u to doba vlada i opća kriza. Nefertiti je povremeno
vladala Egiptom. Rodila je faraonu tri kćeri i pomajka je faraona
Tutankhamona. Njezino ime, zajedno s Aknatonovim, izbrisano je sa svih
spomenika, kako bi se što prije zaboravio pokušaj reforme s bogom
Atonom. U šesnaestoj godini vladavine faraona Aknatona, Nefertiti
jednostavno nestaje s pozornice zbivanja oko faraona Aknatona. U
slijedeće dvije godine uz faraona pojavljuje se njegova majka Tija, a
nakon nje Nefertitina kćer Meritaten, a potom i faraonova druga žena
Kija. Ionako je mnogo toga oko vladavine faraona Aknatona ostalo
nerazjašnjeno, pa izgleda da je Nefertiti napustila grad prijestolnicu
Akhetaton i negdje se povukla. Nakon smrti Aknatona vladaju faraoni Aj,
Semenkare i Tutankhamon. Athumanunhu se sve više čini da ovaj faraon
lijepog lica i malo zaobljenih bokova, Semenkare, nije uopće ni
postojao, već je to bila prerušena Nefertiti. Njezina grobnica
pronađena je u blizini grobnice faraona Tutankhamona koji je Egiptom
vladao u 14. stoljeću pr. K. Među mnoge indicije koje ukazuju na
identitet lijepe kraljice, čije je lice unakaženo udarcima u lice nakon
smrti, spadaju i labuđi vrat kojim se kraljica isticala, dvije naušnice
koje je nosila u svakom uhu, obrijana glava, nakit te karakteristični
ukras na glavi. Nefertiti je bila jedna od dvije egipatske kraljice za
koje se sa sigurnošću zna da su nosile dvije naušnice u svakom uhu.


Poslednji izmenio dana Uto Jul 24 2007, 21:57, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 21:15


Kleopatra - kraljica Nila
Nije imala nimalo egipatske krvi. Bila je iz grčke dinastije Ptolomeja
(dinastije koja počinje posle smrti Aleksandra Makedonskog i završava
se sa Kleopatrom). Pretpostavlja se da je imala plave oči, svetlu kosu
i svetao ten. Nije bila jedina žena u istoriji Egipta sa tim imenom.
Bila je sedamnaesta Kleopatra u liniji Ptolomeja, a sve su dobile ime
po sestri Aleksandra Makedonskog (to ime na grčkom znači "očeva
slava"). Ali, ona je bila više od žene - bila je Egipat. Bila je mlada,
inteligentna, sa visokim položajem na društvenoj lestvici i ekstremno
bogata. Kao takva, privukla je starijeg Julija Cezara i mladog Marka
Antonija, koji se kasnije s njom i oženio. Samoubistvo Marka Antonija i
Kleopatre i rimsko osvajanje, predstavljali su drugi i definitivan kraj
drevnog Egipta - prvi sa poslednjim faraonom egipatskog porekla, drugi
sa Kleopatrom, poslednjim faraonom druge nacionalnosti (iako su rimski
carevi sebe nazivali faraonima, Egipat je bio samo rimska provincija,
ili rimska farma)


Poslednji izmenio dana Uto Jul 24 2007, 22:07, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 21:16


Maat
Maat je Boginja istine, a kultni centri se nalaze duž celog Egipta.
Maat predstavlja ideale zakona, poretka i istine. Reč Maat se prevodi
kao "ona koja je ispravna". To sadrži u sebi bilo šta što je istinito,
uređeno ili uravnoteženo. Ona je ženski duplikat Thoth-a. Znamo da je
drevna Boginja zato što je nalazimo u brodu od Ra kao ružu iznad voda
ambisa Nu prvog dana. Zajedno sa Thoth-om su unosili dnevni kurs Boga
sunca Ra. Ponekad je nazivana "oko Ra" ili "kćerka Ra".
Maat takođe igra važnu ulogu u knjizi mrtvih. U "Haal of Maat" je
vršeno presuđivanje mrtvima. To je rađeno tako što se na jednoj strani
vagalo srce umrlog, a na drugoj je bilo pero od Maat. Ako je srce bilo
lakše, tada je osoba bila dostojna susreta sa Ozirisom posle života.
Ako bi srce bilo teže od pera tada bi osoba bila proždrana od Ammut.
Maat se predstavlja kao žena koja nosi visoko nojevo pero na glavi. Od
srodstva je kćerka Ra, žena od Thotha. Još je negde nazivaju Mayet.


Poslednji izmenio dana Uto Jul 24 2007, 21:55, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 21:17


Khnum
On je Bog hladnih voda. Kultni centri se nalaze na ostrvu Fila, Elefantin i Esni.
To je veoma drevno božanstvo. Kao Bog vode povezivan je sa godišnjim
poplavama Nila. Njegovo ime znači da stvara. On je bio stvaralac svega
što postoji i što će biti. On je stvorio Bogove i oblikovao čovečanstvo
na grnčarskom točku.
Predstavljen je kao čovek sa glavom ovna. Sam je sebe stvorio.
Od drugih imena spominje se kao Khnemu.


Poslednji izmenio dana Uto Jul 24 2007, 21:56, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 21:20


Khepri
Onaj koji dolazi u egzistenciju. Kultni centar se nalazi U Heliopolisu,
svetom gradu. Heliopolis više ne postoji, a nalazio se u jednom od
sadašnjih delova Kaira, vremenom je ostao samo jedan obelisk na ulazu u
Heliopolis, a na njegovim ruševinama su izgrađene kuće. Smatran je za
prvo kopno koje se pojavilo posle potopa.
Bog sunca, povezan sa njegovim izlaskom. Zbog njegove asocijacije
sa sunčevim izlaskom, smatran je jednim od Bogova stvaralaca. Khepri je
gurnuo sunce preko neba na isti način na koji skarabej gura kugle
izmeta preko zemlje.
Predstavljen je kao čovek sa glavom skarabeja ili skarabej.
Sam je sebe stvorio. Od drugih mogućih imena spominje se kao Khepra, Khepera.


Poslednji izmenio dana Uto Jul 24 2007, 21:29, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 21:21


Geb
Kultni centri se nalaze širom Egipta. Za Geba se smatra da predstavlja
Zemlju, često se viđa opružen ispod nebeske Boginje Nut. Geb je bio
nazivan i kao "Veliki Gakač", pa je u skladu s tim bio predstavljen kao
guska. U ovoj formi je bio jer se kaže da je ležao na jajetu iz kojeg
se izleglo sunce. Veruje se da je treći božanski kralj Zemlje.
Kraljevski tron Egipta je poznat kao "Gebov tron" u čast njegove velike
vladavine.
Kao Bog vegetacije bio je prikazivan sa zelenim parčićima zemlje
ili biljkama na njegovom telu. Kao Zemlja, često se viđa kako leži
ispod Nut, naslonjen na jedan lakat, jednim kolenom savijenim prema
nebu, ovo prestavlja planine i doline na Zemlji. Često je naslikan i sa
guskom na njegovoj glavi ili kao guska.
Od rodbinskih veza pripisuje mu se da je sin Shu i Tefnut, brat
blizanac od Nut, muž od Nut, otac Ozirisa i Isis, Seth i Nephthys. Još
na nazivaju i Keb.


Poslednji izmenio dana Uto Jul 24 2007, 21:30, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 21:21


Mut
Kultni centar Teba tj. današnji Luksor. Mut je božanska majka, kraljica
svih Bogova. Ona je ženski par sa Amunom. Mut je prisvojila mnogo od
drugih egipatskih Boginja koje su predstavljale osobine materinstva. Za
vreme Novog kraljevstva, venčanje Mut i Amuna je bila jedna od najvećih
godišnjih proslava. Amun bi dolazio iz njegovog hrama u Karnaku u
velikoj pratnji da poseti Mut u njenom hramu u Luksoru. Uprkos venčanju
sa Amunom, Mut je bila biseksualna, možda da bi pojačala njenu poziciju
kao majka svih stvari. Njen hijeroglifski simbol bio je lešinar, to je
nošeno na krunama egipatskih kraljica da simboliše njihovo materinstvo.
Predstavlja se kao žena koja nosi šešir sa simbolom lešinara, sa
duplom krunom gornjeg i donjeg Egipta. Na nekim slikama glave lešinara
štrče iz njenih ramena. Ponekad drži skiptar od papirusa.
Od rođačkih veza je žena Amuna, majka svih Bogova, majka svih živih stvari.


Poslednji izmenio dana Uto Jul 24 2007, 21:31, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 21:22


Horus
Onaj koji je iznad. Kultni centri su širom Egipta. Ime dolazi iz
egipatske reči Hor koja se prevodi kao "lice". Njegove oči
predstavljaju sunce i mesec.
Pristalice Horuse su izvršile invaziju na Egipat u predinastičkoj
istoriji, u to vreme je bio poštovan kao ratni diktator. Postao je deo
državne religije i bio je pridružen Bogu sunca Ra. Horus je bio veoma
važan za državnu religiju tako da su faraoni smatrani njegovom ljudskom
manifestacijom i čak uzimali ime Horus.
U popularnijim religijskim verovanjima bio je sin Ozirisa i Isis.
Osvetnik očevog ubistva i model savesnog sina. U ovim pričama nalazimo
ga u bitkama sa njegovim ujakom Setom.
Možemo naći različita predstavljanja Horusa, ali najčešće je soko ili čovek sa glavom sokola.
Ima mnoga druga imena, pa ćemo opisati neka:
Haroeris (Horus stariji) - rana forma Horusa. Bio je Bog svetlosti.
Oči su mu predstavljale sunce i mesec. Bio je takođe brat Ozirisa i
Seta. Ponekad je bio sin ili muž Hathor.
Horus Behudety - u formi Horusa od Edfua predstavlja podnevno
sunce. Bio je obožavan u zapadnoj Delti, a kasnije kako se njegov kult
širio gornjim Egiptom, kultni centar je uspostavljen u Edfuu. Horus od
Edfua bori se u velikoj bici sa Setom i armijom zaverenika. Naslikan je
kao lav sa glavom jastreba.
Ra-Harakhte - ovaj Horus je bio identifikovan sa Ra i dnevnim putem
sunca od horizonta do horizonta. Dva božanstva su kombinovana i postala
Ra-Harakhte. Predstavljen je kao soko ili čovek sa glavom sokola noseći
solarni disk i duplu krunu.
Harmakhet - u ovoj formi je predstavljen kao izlazeće sunce i bio
je pridružen sa Khepri. Takođe je smatran čuvarem mudrosti. Ponekad je
slikan kao čovek sa glavom sokola, ali najprepoznatljivija forma je
sfinga sa glavom ovna.
Harsiesis (Horus sin od Isis) - ovaj Horus je bio sin Isis i
Ozirisa. Posle smrti Ozirisa, Isis ga je dovela na plutajuće ostrvo u
močvarama Butoa. Dete je bilo slabo i u konstantnoj opasnosti od
njegovog zlog ujaka Seta koji je slao zmije i čudovišta da ga napadaju.
Ali njegova majka Isis je bila odlična magijskim veštinama i odbijala
zlo koristeći čini protiv stvorova i maladi Horus je preživeo i
porastao.
Harpokrates (dete Horus) - kao dete je predstavljen kao novorođeno
sunce. Uobičajeno je predstavljen kao dete koje sedi i sisa palac. Iako
dete nosio je kraljevsku krunu i uraeus.
Harendotes (Horus osvetnik oca)


Poslednji izmenio dana Uto Jul 24 2007, 21:33, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 21:23


Hapi
Kultni centri su širom Egipta. Hapi je bio veoma važno božanstvo za
svakoga ko živi u dolini Nila. On je bio Bog Nila, posebno poplave,
njegove pristalice su ga obožavale i bio je čak i iznad Boga Ra. Posle
svega, bez sunca Egipćani mogu živeti u tami, ali bez Nila će pomreti.
Verovalo se da su Hapijev izvor bila dva vrtloga u pećinama na ostrvu
Elephantine. Na njegovom putovanju zamišljen je kako teče kroz podzemni
svet, kroz nebesa i onda kroz Egipat. Bio je odgovoran za pojenje
livada donošenje jutarnje rose. Ali najvažnije je da je donosio plodne
poplave. Poplave su bile vrlo važne za Egipćane jer u jednom periodu
godine Nil bi nadošao i na taj način navodnjavao zemlju i tako je činio
plodnom.
Hapi je obezbeđivao hranu i vodu za ishranu i za ponude Bogovima. Kao Bog plodnosti pridružen je Ozirisu.
Predstavlja se kao čovek sa bradom obojenom plavo ili zeleno, sa
ženskim grudima, nagoveštavajući njegove moći ishrane. Kao Bog severnog
Nila on nosi biljke papirusa na njegovoj glavi i kao Bog južnog Nila
nosi biljke lotosa. Često se mogao videti i kako nosi ponude hrane ili
kako sipa vodu iz vaze. Ponekad je naslikan nudeći dve biljke i dve
vaze što simboliše gornji i donji Egipat.
Nekhebetin je muž .
Njegovo ime se često brka sa Horusovim sinom koji se zove Hapy.


Poslednji izmenio dana Uto Jul 24 2007, 21:35, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 21:24


Ra
Kultni centri su Heliopolis i širom Egipta. Od vrlo ranih vremena Ra je
bio Bog sunca. Uzeo je mnogo osobina i čak imena drugih Bogova kako se
egipatska mitologija razvijala. Dobar primer za ovo je da su se Bog Ra
i Amun spojili i postao je Amun-Ra ili kombinujući Ra i Horusa postao
je Ra-Harakhte.
Još od kako je Ra bio Bog velike drevnosti, postoji puno priča koje
su spojene sa njim ili ga dovode u vezu. Jedna legenda kaže da svaki
dan Ra biva rođen i počinje putovanje preko neba. Verovalo se da Ra
putuje Manjet brodom ili Barkom miliona godina. Na tom dnevnom
putovanju pridružuje mu se posada od puno Bogova. Manjet brod jedri
kroz 12 provincija, predstavljajući 12 sati dana. Na kraju svakog dana
smatralo se da Ra umire i ukrcava se na noćno putovanje. Za ovo
putovanje nazvan je Auf, što znači leš. Ra je jedrio u Mesektet brodu
ili noćnoj barci kroz 12 sati tame. Nije uvek bilo mirno na jedrenjima
na ovim brodovima. Tokom dana Ra je morao da porazi protivničkog vođu,
zmiju sa imenom Apep. Glavna bitka je vođena između Ra i Apepa, i Ra je
obično pobeđivao, ponekad olujnim danima ili za vreme pomračenja
Egipćani su verovali da je Apep pobeđivao i progutao sunce. Zato što
vetar ne duva u podzemnom svetu, Auf (Ra) je morao da se osloni na
razne neprijateljske duše i demone da mu pomognu u vuči barke duž reke
u podzemnom svetu. Aufov glavni posao u podzemnom svetu je bio da
donese svetlo dušama umrlih kako bi prolazio kroz njihove oblasti.
Nakon njegovog odlaska ove duše bi padale ponovo u pustu tamu. Podzemni
svet ovih ranih solarnih mitova je bio veoma različito mesto nego polja
mira koje nalazimo u Ozirisovom kultu kasnijih perioda.
Ra je često slikan kao jastreb ili čovek sa glavom jastreba sa solarnim
diskom okruženim Ureusom na njegovoj glavi. Često je slikan i kako nosi
duplu krunu gornjeg i donjeg Egipta. Otac je prvog božanskog para, Shu
i Tefnut. Deda je Gebu i Nut, čija su deca bila Oziris i isis, Seth i
Nephthys. Druga imena su još Re i Phra.
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15217
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Egipatska mitologija

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu