Mitologija Kelta

Ići dole

Mitologija Kelta

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 20:41

Keltska božanstva

In Dagda (Dobri bog – po Athumanunhu) irski je bog keltske mitologije što je možda prije naslov nego ime. Ponekad se pojavljuje u mitološkim pričama i kao Eochaidh Oll athair (Sve otac – po Athumanunhu) kada nagovještava božanskog pretka, ali to nikako nije otac keltskih bogova. Nosi toljagu kao zaštitnik i posjeduje čarobni kotao kao opskrbnik. Veliki je uživatelj u hrani i spolnom životu, vođa je naroda Tuatha De Danann i nadzire druidsku čaroliju tijekom bitke bogova i Fomora kod Mag Tuireda.


Ogmios galski je bog mrtvih, naoružan je toljagom i u prikazima, te opisivanju drevnih keltskih mitoloških priča, Athumanunha je silno podsjetio na grčkog Herakla. Ponekad ga keltski mitološki prikazi prikazuju u obličju starca kojeg prate sretni i nasmijani sljedbenici čije su uši povezane lancem. U tom obličju Gali prikazuju Ogmiosa kao 'vodiča mrtvih'. Athumanunh ga ovdje dovodi u svezu sa irskim bogom Ogma.

Ogma koji je božanski ratnik prvak među irskim bogovima i predstavlja 'furor Celticus' (ratnička žestina keltskih ratnika koje se plaše i nepobjedive rimske legije – po Athumanunhu). Bog Ogma nadzirao je ratničku odvažnost božanskih ratnika tijekom bitke kod Mag Tuireda. Mitološke priče drevnih Kelta pripisuju mu i da je izumio Ogam gdje se tijekom pisanja rabi rez i potez i najvjerojatnije je imalo neko mistično značenje, možda poput runa.


Nantosuelta (nant – potok, velški drevni dijalekt – po Athumanunhu) galska je božica rijeka i potoka družica je boga Sucellusa (dobar toljagaš – po Athumanunhu), a po simbolu obličja (gavran) lako se može dovesti u vezu s irskom božicom rata Morrigan.

Morrigan (velika kraljica – po Athumanunhu koji je još raspoznaje i kao 'kraljicu prikaza ratnih') uobličuje tri božice rata drevnih Kelta Badb (vrana pepeljasta – po Athumanunhu), te Nemain (ratna mahnitost, bijes, srdžba – po Athumanunhu). Dakle Morrigan, Badb i Nemain javljaju se kao tri gavrana zlosretnika koji su loš predznak ako ih se vidi prije bitke (prema mitologiji Kelta – po Athumanunhu). Morrigan je bogovima predskazala ishod bitke tako što je onima koji će pasti u bitki oprala opremu. U toj mitološkoj priči, drevnih Kelta, Morigan se javlja u obličju mlade djevojke pralje na gazu, preko kojeg bogovi trebaju priječi rijeku da bi započeli bitku s Fomorima.


Bogovi odlaze – otočje Avalon (Hy Breasail)

Jedino u keltskoj mitologiji smrtnicima je pošlo za rukom da poraze bogove što predstavlja jedinstven i neponovljiv slučaj koji nije zapisan ni u jednoj drugoj Athumanunhu poznatoj mitologiji. No, pobijeđeni narod božice Danu, božanski narod Tuatha De Danann, tim porazom nije izgubio svoje božanske osobine i dalje je štovan od naroda Kelta. Lišeni svojeg obitavališta u dotadašnjoj zemlji koju sada napućiše smrtnici, bogovi su morali potražiti novi dom. Tako nakon dužeg vijećanja bogovi odluče da se presele na nepoznati i smrtnicima neznan otok na zapadu. Mitologija je to ovako zapisala: '… bila je to otočna dolina Avalon, gdje tuča, kiša i snijeg nikada ne padaju, ni vjetar snažno ne puše. Tamo na Zapadu počiva duboka dolina, sretna i lijepa, čije su zelene hladovite udoline okrunjene morem modrim i ljetnim, a čuvaju je redovi ratnika božanskih …' Ta zemlja vječne ugode opisivana je u mitologiji Kelta na izuzetno mnogo načina i nazivana bezbrojnim imenima poput 'Tir Taingire' (Obećana zemlja – po Athumanunhu), 'Mag Mell' (Dolina sreće – po Athumanunhu), 'Tir nam beo' (Zemlja življenja – po Athumanunhu), 'Tir nam og' (Zemlja mladosti – po Athumanunhu), ili Hy Breasail (Bresalov otok - – po Athumanunhu). Upravo ova posljednja narečena najbrojnija je u spominjanju i u pričama mitologije Kelta. Mistična je to zemlja divljenja i čuđenja, a priče o njoj još ni danas nisu izblijedile. Na starim je pomorskim zemljovidima čak prikazivana i kao stvarna što pak je možda, po Athumanunhu, navelo španjolske mornare koji su se iskrcali na nepoznatoj obali, a za koju su pomislili da je to Hy Breasail i nazvali je Brazil koji i mi danas prepoznajemo na kontinentu Južne Amerike. Doista, drevni su Kelti bili uvjereni, da ako se pozorno motre određene Zvijezde s najzapadnijih obala današnje Irske, a isto tako i današnje Škotske, na trenutak se može uhvatiti bljesak zalaska Sunca u tamnopurpurne sfere mora mističnog Avalona.
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15219
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mitologija Kelta

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 20:41

Rat Bogova i Fomora

Uoči Samhaina dvije su vojske opasno stale jedna nasuprot druge. Bitka je mogla početi, jer bogovi su sada bili potpuno spremni, a Fomori još uvijek nisu vjerovali da će im se narod božice Danu doista suprotstaviti. Sam taj rat između Bogova i Fomora, po Athumanunhu, zapravo oslikava i vjerno dočarava način ratovanja drevnih Kelta. Naime, vode se bezbrojne pojedinačne borbe koje bi trebale odlučiti o samom ishodu bitke. Svakodnevno su se u dvobojima ogledavali ambiciozni suparnici, a vojske su i dalje mirno stajale i promatrale beskrajne dvoboje u kojima ipak nisu sudjelovali najbolji ratnici Bogova, ali niti Fomora. Tako bi ponekad pobijedio božanski ratnik, ali opet sutradan pobijedio bi ratnik Fomora i tako bi to trajalo unedogled, ali nešto se ipak događalo, što pak je Fomore zaprepastilo. Naime, kada bi koplja, ili mačevi, Fomora bili slomljeni u dvobojima, oni više nisu mogli biti uporabljeni u bitkama. Kada bi Fomorski ratnici u dvobojima bili ubijeni, više se nikada ne bi pojavili među živima. No, s božanskim ratnicima i oružjem bilo je drugačije. Slomljeno božansko oružje sutradan bi se u dvobojima pojavilo kao da nikada prije nije bilo rabljeno, a pali božanski ratnici drugoga dana pojavljivali bi se neozlijeđeni i opet spremni za bitku. Tako dok se broj Fomora drastično smanjivao, broj Bogova ostajao je isti. Zato Fomori odluče poslati nekoga da otkrije tu tajnu i misteriju Bogova koju oni nisu mogli razumjeti. Uhoda kojeg su Fomori odabrali bio je Ruadan, sin Bressa i Brigite koja je bila Dagdina kćer. Dakle, opet imamo nekoga tko je polubog, pa je samim time sličan Heraklu iz grčke mitologije.
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15219
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mitologija Kelta

Počalji od gagily taj Uto Jul 24 2007, 20:42

Bogovi Kelta – stanovnici Prošlosti daleke i ponora VremenaKao i u drugim božanskim panteonima (nebeskoj hijerarhiji – po Athumanunhu) drugih i inih drevnih naroda, tako je i u mitologiji Kelta, baš onako kako je to Athumanunh i očekivao kada je na 'brdu na kojem plaču ptice' prvi put u ruke uzeo prašnjavu knjigu što toliko tajni Kelta znade. Naime, mitološki likovi, božanstva i njihovi protivnici zakleti (Dobro i Zlo – po Athumanunhu) također su zorno i strogo podijeljeni i odijeljeni u dva oduvijek i zauvijek suprotstavljena tabora. Baš onako kako se Olimpljani bore s Titanima, onako kako se bore Deve s Asurama, tako i kod mitologije Kelta postoji Božanska vojska pravednika koju snažno ustrojiše bogovi Dana, Svijetla, Života, Plodnosti, Mudrosti i Dobra, a na drugoj su strani zakleti im protivnici i ljuti neprijatelji Demonski ratnici Noći, Tame, Mraka, Smrti, Neplodnosti i Zla. Prvi su potomci božice Danu i po njoj nose ime zajedničko – Tuatha De Danann, a ako Vam Athumanunh prevede bilo bi to ' Narod božice Danu'. Drugi su okupljeni oko još jedne drevne božice imena Domnu i po njoj nose zajedničko ime – Fo Mori Domnuu, pa ako Vam Athumanunh opet prevede bilo bi to 'Stanovnici dubokog morskog Ponora'. Ove druge , dakle zločeste bogove demone Athumanunh naziva jednostavno – Fomori. Davno, jako, jako davno prije iz zagrljaja Kaosa i Stare Noći rođeni su Fomori koji bijahu ogromni i deformiranih obličja. (Athumanunh ih ponekad voli prikazivati kao kombinaciju grčkih Kiklopa i Meduze.) Fomori su dakle stariji od Bogova Tuatha De Danann, ali davno je prije bilo zapisano i predodređeno da će oni na kraju pasti u strašni Bezdan – Ponor Vremena kako to navodi Athumanunh. No, Vrijeme kao strašni i neumoljivi sudac koji nikoga ne štedi iznjedrilo je doba Beltaine i doba Samhain u kojima dolaze bogovi mitski pravednici. Dakle da Athumanunh zaključi – Kelti štuju solarna božanstva, no, ipak božanstva Kelta pojavljuju se u drugom dobu Vremena, pa tako Kelti zapravo veće značenje daju ekvinocijima nego solsticijima. Tako je i Beltaine – proljetni ekvinocij koji označava početak ljeta, a Samhain – jesenski ekvinocij pak označava kraj ljeta predivnoga. Eto tako, negdje daleko u najdubljim mitološkim zapisima koje zapisa Athumanunh još davno prije, drevni Kelti upravo noćas, točnije ove izuzetno vruće i sparne Noći, slave dolazak svojih bogova koji će započeti tešku bitku sa strašnim stanovnicima mora dubokog …
avatar
gagily
~ dreamwalker ~
~ dreamwalker ~

Muški
Broj poruka : 15219
Datum upisa : 17.07.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mitologija Kelta

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu